Που βρίσκονται τα πιο απομακρυσμένα νησιά του πλανήτη; Ποια είναι αυτά που ξεχωρίζουν για την απομόνωσή τους, δημιουργώντας τη δική τους ιδιαίτερη ομορφιά και ιστορία; Δύο από τα πιο απομονωμένα νησιά στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αντίστοιχα, είναι το Τριστάν ντα Κούνια και το Πιτκέρν. Κάθε ένα από αυτά τα νησιά διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ξεχωριστά, ενώ η απομόνωσή τους έχει διαμορφώσει τη ζωή και τον πολιτισμό τους. Από τη μακρινή Τριστάν ντα Κούνια στον Ατλαντικό με την απόκοσμη ηρεμία της, μέχρι το αρχαίο Πιτκέρν στον Ειρηνικό, όπου ο χρόνος φαίνεται να κινείται με διαφορετικό ρυθμό, αυτά τα νησιά αποτελούν μοναδικά κεφάλαια στο βιβλίο της γης.

Tristan da Cunha ( Τριστάν ντα Κούνια)

 

Αν είσαι εκπαιδευτικός έχασες την μοναδική ευκαιρία να ζήσεις και να εργαστείς στο εξωτερικό σε ένα σχολείο μιας μικρής κοινότητας κάπου στο μέσο του νότιου Ατλαντικού, πλαισιώνοντας και οδηγώντας το μέλλον της εκπαίδευσης στο Tristan da Cunha.

Το σχολείο του νησιού αναζητούσε να προσλάβει Διευθυντή, ο οποίος θα έχει και ευθύνη ως Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προηγούμενη Διευθύντρια Δάσκαλος αποχώρησε με τη λήξη του συμβολαίου της, τον Φεβρουάριο του 2023. Τι προσέφερε η κοινότητα για αυτή την θέση:

ελκυστικό μισθό ως μέρος διετούς συμβάσεως δωρεάν στέγαση για εσάς και τα εξαρτώμενα μέλη σας θέσεις στο σχολείο για τυχόν παιδιά που συνοδεύουν ένα απίστευτο περιβάλλον για να ζεις και να δουλεύεις υποστηρικτικοί συνάδελφοι και ενθουσιώδη παιδιά ιατρική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας στο νησί και της εκκένωσης στο Κέιπ Τάουν πτήσεις επιστροφής, συμπεριλαμβανομένης της άδειας στο μέσο της σύμβασης

Απομακρυσμένα νησιά

Επίσης η σύμβαση μπορεί να παραταθεί με τις για όσο διάστημα χρειαστεί με τις ίδιες απολαβές. Λέμε για όσο χρειαστεί διότι το Τριστάν ντα Κούνια δεν διαθέτει αεροδρόμιο, οπότε ο τρόπος εισόδου και εξόδου είναι κυρίως μέσω πλοίου. Υπάρχουν περιοδικά καράβια που συνδέουν το νησί με τη Νότια Αφρική, συνήθως από το Κέιπ Τάουν. Η συχνότητα αυτών των ακτοπλοϊκών συνδέσεων είναι περιορισμένη (δύο φορές τον χρόνο για αλληλογραφία , φάρμακα, ανταλλακτικά και παραλαβή αστακών που είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα της κοινότητας), και οι αναχωρήσεις εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών.

Δυστυχώς όμως η προθεσμία αιτήσεων έληξε την 5 μ.μ. της Παρασκευής, 13 Ιανουαρίου 2023.

Όμως υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες εργασίας που μπορείτε να βρείτε στην σελίδα που διατηρεί η κοινότητα του νησιού

Το Τριστάν ντα Κούνια είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά στον κόσμο και αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι του Νοτίου Ατλαντικού. Το νησί αυτό, που βρίσκεται περίπου 2,400 χιλιόμετρα δυτικά της Νότιας Αφρικής, ανήκει στη Βρετανική Κυριαρχία. Η ιστορία του Τριστάν ντα Κούνια αντανακλά την απομόνωση και την επιρροή της θάλασσας στη ζωή των κατοίκων του.

Το νησί αυτό εντοπίστηκε αρχικά το 1506 από τον πορτογάλο ναυτικό, Τριστάν ντα Κούνια, κατά τη διάρκεια μιας πορείας που είχε στοχεύσει στην εύρεση του Προνομιακού Περάσματος, μιας θαλάσσιας διαδρομής προς την Ινδία. Ωστόσο, δεν έγινε καμία προσπάθεια εγκατάστασης λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών και της δύσκολης πρόσβασης.

Η πρώτη κοινότητα στο νησί δημιουργήθηκε το 1810, όταν οι Βρετανοί εγκαταστάθηκαν εκεί για να αποτρέψουν τον αποικιακό εχθρό να χρησιμοποιήσει το Τριστάν ως βάση για την επίθεση σε ναυτικά πλοία. Οι κάτοικοι του νησιού εκπλήρωσαν και συνεχίζουν να εκπληρώνουν σημαντικό ρόλο ως φύλακες του Νότιου Ατλαντικού.

Η ζωή στο Τριστάν ντα Κούνια είναι σκληρή λόγω των απομονωμένων συνθηκών και του δύσκολου κλίματος. Οι κάτοικοι έχουν προσαρμοστεί σε μια ζωή που εξαρτάται κυρίως από την αλιεία και τη γεωργία. Παρόλα αυτά, η κοινότητα τους έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Το Τριστάν ντα Κούνια παραμένει ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας του ναυτικού κόσμου και μια μοναδική κοινότητα που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά της μέσα στην απομόνωση του νησιού.

Το Τριστάν ντα Κούνια δεν διαθέτει σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο, και οι εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών είναι περιορισμένες. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως ιντερνετ, ραδιόφωνο και τηλεόραση, μπορεί να είναι περιορισμένη και να εξαρτάται από περιοδικές ανανεώσεις μεταφορικών μέσων. Μπορείτε λοιπόν 2 φορές το χρόνο να στέλνετε με ταχυδρομείο μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που περιγράψαμε πιο πάνω τις τυπωμένες φωτογραφίες σας από την ζωή σας στο νησί σε συγγενείς ή φίλους σας που τους έχετε παραχωρήσει τους κωδικούς και να κρατάτε ενήμερους τους διαδικτυακούς φίλους σας.

Για περισσότερα σχετικά εκτός από τους συνδέσμους στο παραπάνω κείμενο μπορείτε να δείτε τα παρακάτω video στο youtube:

The most remote island on earth is looking for employees

Life on Tristan da Cunha – the World’s Most Remote Inhabited Island

Tristan da Cunha – No Place Like Home (24th October 1989)

 

Pitcairn Islands ( Νησιά Πίτκερν)

Οι φυγάδες της ανταρσίας του Μπάουντι δεν θα μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν ότι από τύχη κατέληξαν στο πιο απομακρυσμένο κατοικήσιμο μέρος του πλανήτη…Τα νησιά Πίτκερν

Το πλοίο “Μπάουντι” (HMS Bounty) έγινε διάσημο για την μεγαλύτερη ανταρσίας στη ναυτική ιστορία της Βρετανικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκε το 1784, αρχικά ως εμπορικό πλοίο, πριν το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό το μετατρέψει σε ερευνητικό. Το 1789, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ταϊτή, μέλη του πληρώματός του είχαν αντιμετωπίσει αυστηρές συνθήκες και αδικίες από τον κυβερνήτη William Bligh. Αυτό οδήγησε στην ιστορική ανταρσία. Στις 28 Απριλίου 1789, ο Fletcher Christian ηγήθηκε της εξέγερσης, αναγκάζοντας τον Bligh και μερικούς πιστούς του να εγκαταλείψουν το πλοίο. Η ομάδα των ανταρτών ,φοβούμενοι την τιμωρία από το Βρετανικό ναυτικό, κατέληξαν περιπλανώμενοι να εγκατασταθούν στο Πιτκέρν, όπου η ιστορία τους και η γεωγραφική τους θέση προσδίδουν έναν μοναδικό χαρακτήρα στα απομακρυσμένα αυτά νησιά.

Οι ακριβείς αριθμοί των ανταρτών που κατέφυγαν στο Πιτκέρν μετά την ανταρσία στο “Μπάουντι” διαφέρουν σε διάφορες πηγές, αλλά γενικά ήταν περίπου είκοσι άτομα.

Οι αντάρτες βρήκαν τις γυναίκες τους στην Ταϊτή. Κατά τη διάρκεια του καταπληκτικού τους ταξιδιού μετά την ανταρσία, το “Μπάουντι” κατέπλευσε στην Ταϊτή, όπου οι αντάρτες και οι πρώην ναυτικοί εγκατέλειψαν το πλοίο και εγκαταστάθηκαν με τις ταϊτιανές γυναίκες που είχαν πάρει μαζί τους. Η επιλογή τους να εγκατασταθούν στο Πιτκέρν αντί να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη ή σε άλλες βρετανικές αποικίες, οδήγησε στην απομόνωση και τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας στο Πιτκέρν.

Το βρετανικό ναυτικό δεν βρήκε ποτέ τους αντάρτες του “Μπάουντι.” Αφού εγκαταστάθηκαν στο Πιτκέρν, οι αντάρτες ζούσαν σχετικά απομονωμένοι για αρκετά χρόνια. Τα πρώτα χρόνια της κατοίκησής τους στο νησί ήταν δύσκολα, αλλά κατά καιρούς έπεσαν και σε συγκρούσεις μεταξύ τους.

Ωστόσο, η κατάσταση στο Πιτκέρν άλλαξε όταν το 1808 ένα βρετανικό πλοίο, το HMS Briton, επισκέφθηκε το νησί. Η επίσκεψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή ενός βρετανικού αξιωματούχου, του Alexander Dickson, στο Πιτκέρν το 1814. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αποκαλύφθηκαν πληροφορίες για την κατάσταση στο νησί, και αποφασίστηκε η αποστολή επίσημης βρετανικής αρχής στο Πιτκέρν.

Οι αντάρτες, συμπεριλαμβανομένου του Fletcher Christian, είχαν όμως ήδη πεθάνει με διάφορους τρόπους μέχρι την άφιξη της αρχής. Κανείς από αυτούς δεν τιμωρήθηκε από το βρετανικό ναυτικό για την επανάσταση του “Μπάουντι.”

Σήμερα το Πιτκέρν ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί ένα εξόχως απόκεντρο ομόσπονδο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά από την Αυστραλία.

Όσον αφορά τον πληθυσμό, το Πιτκέρν έχει μια μικρή κοινότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που είναι διαθέσιμα , ο πληθυσμός του Πιτκέρν είναι περίπου 50 άτομα. Ο πληθυσμός αυτός συνήθως αποτελείται από απόγονους των ανταρτών του “Μπάουντι” και άλλων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Η πρόσβαση στο Πιτκέρν είναι πολύ περιορισμένη και προκλητική, καθώς το νησί δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Η μόνη δυνατότητα για να φτάσετε στο Πιτκέρν είναι μέσω της θαλάσσιας οδού.

Συγκεκριμένα, τα ταξίδια προς και από το Πιτκέρν συνήθως πραγματοποιούνται με πλοίο. Το νησί δεν έχει λιμάνι, επομένως, τα πλοία προσεγγίζουν το νησί με τη χρήση βάρκας ή λέμβου. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν στο Πιτκέρν με πλοίο από άλλες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως από τα νησιά της Νέας Ζηλανδίας ή της Ταϊτής.

Λόγω των αποστάσεων και της απομακρυσμένης θέσης του Πιτκέρν, οι επισκέπτες πρέπει να προγραμματίσουν προσεκτικά τα ταξίδιά τους και να λαμβάνουν υπόψη τους τους περιορισμούς στη μετακίνηση και τις υποδομές.

Το Πιτκέρν βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2.075 χιλιομέτρων (περίπου 1.289 μίλια) από το νησί Mangareva, το οποίο ανήκει στη Γαλλική Πολυνησία. Αυτό είναι το κοντινότερο κατοικημένο νησί. Η απόσταση από άλλα κατοικημένα νησιά είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Λόγω της μεγάλης απομάκρυνσης και της απότομης φύσης του εδάφους, το Πιτκέρν είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα νησιά στον κόσμο.

Για το ξεχωριστό αυτό γεγονός έχουν γυριστεί και οι ταινίες:

Mutiny on the Bounty (1935)

Και με πρωταγωνιστή τον Marlon Brando

Mutiny on the Bounty (1962)

Δείτε επίσης:

Exploring Pitcairn Island by Drone. Home of the descendants of the mutineers of the HMS Bounty

Pitcairn Island (Adamstown) – Lonely but beautiful

Life on Pitcairn Island – home of the descendants of the mutineers from HMS Bounty